Rezultatele noii cercetări, prezentate în ultimul număr al publicaţiei Nature Geoscience, atestă că oceanul subteran de pe Pluto există încă de la începuturile acestei lumi aflate în Centura Kuiper de obiecte transneptuniene, iar prezenţa sa ar fi putut duce la apariţia unui ecosistem viu în trecutul îndepărtat al acestei planete pitice, potrivit Live Science.
Studii anterioare ajungeau la concluzia că Pluto s-a format încet, prin agregarea lentă a mai multor asteroizi şi planetoizi din Centura Kuiper. Deşi există dovezi că în prezent, sub scoarţa îngheţată a lui Pluto se află un ocean lichid, planetologii erau de părere că acest ocean subteran s-a format la mult timp după naşterea planetei, din gheaţa subterană topită de căldura degajată de elementele radioactive care se descompuneau lent în nucleul lui Pluto.
Pluto, o planeta complet înghețată
Prin noul studiu, cercetătorii susţin că de fapt procesul de formare al lui Pluto nu a fost unul lent, la „rece”, ci unul fierbinte, dominat de manifestarea unor forţe explozive.
„Dacă ne uităm în prezent la Pluto, putem vedea o lume complet îngheţată, cu o temperatură la suprafaţă de aproximativ 45 Kelvin (-288 grade Celsius)”, explică coordonatorul noului studiu, Carver Bierson, planetolog la University of California din Santa Cruz.
mai mult la /spotmedia.ro/
Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑🚀 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.