Nominalizat la National Book Award 2021 / Nominalizat la Booker Prize 2021
În ziua de azi, SF-ul de calitate este scris din ce în ce mai mult de autori nespecializați, adică autori care nu se cantonează în a recicla pe durata vieții niște clișee, niște stereotipii, niște poncife, autori de „mainstream” care scriu SF care nu poartă sigla sau eticheta SF.
„Uimire” este un roman SF al unui autor generalist capabil de inovare, de creativitate, de originalitate și care poate să scrie convingător în orice registru narativ pentru că asta înseamnă să fii scriitor.
Prezentarea editurii românești nu face nicio referire la faptul că acest roman este unul SF:
„Astrobiologul Theo Byrne caută semne de viață în necuprinsul cosmosului, crescându-și în același timp de unul singur fiul de nouă ani, pe Robin, în urma morții accidentale a soției sale.
Robin e un băiețel blând și bun, ce petrece ore întregi pictând animale aflate-n pragul dispariției.
Același băiețel e pe cale de a fi exmatriculat pentru că și-a lovit colegul.
Pe măsură ce fiul său devine din ce în ce mai tulburat, Theo speră să-l țină departe de medicația psihoactivă.
Află, întâmplător, de un tratament experimental menit să-i susțină lui Robin controlul emoțiilor, ce ar necesita conectarea băiatului la modelele cognitive înregistrate ale creierului mamei sale…
Cu o viziune rară asupra lumii și descrierea uneia dintre cele mai răscolitoare apropieri dintre tată și fiu, „Uimire” este cel mai intim și mai tulburător roman al lui Richard Powers.”
Prezentarea internațională a romanului este următoarea:
„Romanul este unul SF având acțiunea în viitorul apropiat, pe fondul degradării mediului.
Personajul principal este astrobiologul văduv Theo Byrne (ce investighează cosmosul în căutarea vieții) și romanul descrie lupta acestuia de a-și salva fiul, Robin, în vârstă de nouă ani, care este diagnosticat cu sindrom Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă și o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. Theo nu vrea să i se administreze lui Robin medicamente psihoactive, decizându-se în schimb pentru o terapie experimentală de neurofeedback pentru a-și ajuta fiul, care constă în utilizarea tiparelor înregistrate ale creierului mamei sale…
Ce poate să spună un tată, când băiatul lui întreabă de ce distrugem lumea?
Singurul lucru de făcut este să-l duci pe băiat pe o altă planetă, ajutându-l în același timp să o salveze pe aceasta.”
Și o observație !
Decât o ilustrație de copertă atât de ternă și de neinspirată, mai bine nicio o ilustrație. A se compara cu una dintre edițiile în limbă engleză !
Traducere și note: Petru Iamandi
Colecția „Anansi World Fiction. Contemporan”, Editura Pandora M, 2023
Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑🚀 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.