Roscosmos a anunțat că Soiuz MS-22, capsula avariată în 15 decembrie 2022, în urma unei scurgeri necontrolate a lichidului de răcire, va ateriza fără echipaj la bord. În 20 februarie, mai repede decât era planificat inițial, capsula Soiuz MS-23 va fi lansată tot fără echipaj, va andoca autonom la ISS și va fi folosită de rușii Sergei Prokopiev și Dimitri Petelin și americanul Frank Rubio pentru revenirea în siguranță pe Pământ.
Asta înseamnă că pentru prima dată în istoria Stației Spațiale Internaționale, cel puțin până în 20 februarie, echipajul de la bord nu poate fi evacuat complet și în siguranță în cazul apariției unei situații de urgență. Dar cred că decizia Roscosmos este una corectă, pentru că după avaria suferită, nu cred că Soiuz MS-22 mai putea să fie folosită în siguranță de echipaj.
Mai multe detalii vom afla în conferința de presă organizată de NASA la ora 14:00 UTC.
Update: Soiuz MS-22 se va decupla de ISS la 1-2 săptămâni după andocarea Soiuz MS-23. Pâna la andocarea Soiuz MS-23, Roscosmos precizează că Soiuz MS-22 va putea fi folosită în cazul unei evacuări de urgență. Șederea lui Sergei Prokopiev, Dimitri Petelin și a lui Frank Rubio la bordul ISS va fi prelungită cu câteva luni. Cauza scurgerii lichidului de răcire a fost cauzată de impactul unui micrometeroid, conform Roscosmos (deși sincer nu știu cum ar putea exclude fragmente ale unor deșeuri orbitale, probabil o fac de teamă ca evenimentul să nu fie asociat cu testul antisatelit din 15 noiembrie 2021).

Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.