Roverul chinez Zhurong a găsit dovezi pe Marte care sugerează că apa a existat pe suprafața planetei roșii pentru mult mai mult timp decât se credea până acum, scrie CNN.
Ceea ce a dus la această descoperire au fost mineralele hidratate găsite de roverul chinez pe Marte într-un vast bazin despre care se crede că ar fi locul în care cândva se afla un ocean, relatează Reuters.
Conform unei analize a datelor transmise de roverul Zhurong, au fost detectate semne ale prezenţei apei în mineralele prelevate, vechi de 700 de milioane de ani, au anunţat oamenii de ştiinţă într-o lucrare publicată miercuri în revista Science Advances.
Se crede că pe Marte a existat apă până cu circa 3 miliarde de ani în urmă, când a doua vârstă geologică a planetei, cunoscută sub numele de perioada hesperiană, s-a încheiat, scrie Agerpres. În actuala perioada amazoniană, pe suprafaţa planetei nu mai există apă.
Utopia Planitia, câmpia explorată de roverul chinez, a fost cândva fundul unui ocean
Solul care conţinea mineralele prelevate de Zhurong avea o crustă dură care s-ar fi putut forma prin creşterea apei subterane sau de la gheaţa topită care s-a evaporat de atunci, au mai spus oamenii de ştiinţă chinezi.
Roverul chinez explorează vasta câmpie denumită „Utopia Planitia” de la aterizarea sa pe Marte în mai 2021. Zhurong a parcurs circa doi kilometri de la locul aterizării pe măsură ce adună date de pe teren.
În ultimii ani, datele furnizate de o sondă aflată pe orbită operată de Agenţia Spaţială Europeană au arătat existenţa apei sub gheaţa de la polul sudic al planetei.
Aproape toată apa de pe Marte se află în g
/www.digi24.ro/stiri/
Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑🚀 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.