AcasăMarteDescoperire surprinzătoare pe Marte. Apa se găsea la suprafață într-o perioadă în...

Descoperire surprinzătoare pe Marte. Apa se găsea la suprafață într-o perioadă în care planeta ar fi trebuit să fie rece și uscată

-

Roverul chinez Zhurong a găsit dovezi pe Marte care sugerează că apa a existat pe suprafața planetei roșii pentru mult mai mult timp decât se credea până acum, scrie CNN.

Ceea ce a dus la această descoperire au fost mineralele hidratate găsite de roverul chinez pe Marte într-un vast bazin despre care se crede că ar fi locul în care cândva se afla un ocean, relatează Reuters.

Conform unei analize a datelor transmise de roverul Zhurong, au fost detectate semne ale prezenţei apei în mineralele prelevate, vechi de 700 de milioane de ani, au anunţat oamenii de ştiinţă într-o lucrare publicată miercuri în revista Science Advances.

Se crede că pe Marte a existat apă până cu circa 3 miliarde de ani în urmă, când a doua vârstă geologică a planetei, cunoscută sub numele de perioada hesperiană, s-a încheiat, scrie Agerpres. În actuala perioada amazoniană, pe suprafaţa planetei nu mai există apă.

Utopia Planitia, câmpia explorată de roverul chinez, a fost cândva fundul unui ocean

Solul care conţinea mineralele prelevate de Zhurong avea o crustă dură care s-ar fi putut forma prin creşterea apei subterane sau de la gheaţa topită care s-a evaporat de atunci, au mai spus oamenii de ştiinţă chinezi.

Roverul chinez explorează vasta câmpie denumită „Utopia Planitia” de la aterizarea sa pe Marte în mai 2021. Zhurong a parcurs circa doi kilometri de la locul aterizării pe măsură ce adună date de pe teren.

În ultimii ani, datele furnizate de o sondă aflată pe orbită operată de Agenţia Spaţială Europeană au arătat existenţa apei sub gheaţa de la polul sudic al planetei.

Aproape toată apa de pe Marte se află în g

/www.digi24.ro/stiri/


Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

1UP Gamers Pub : O noua intrare in biblioteca noastra din...

0
O noua intrare in biblioteca noastra din zona Comics, si prin calea asta am dori sa ii multumim mult lui Lucian Cristian Oancea pentru...

Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura