AcasăMatinalSocietatea Română de Science Fiction & Fantasy vă invită la ...

Societatea Română de Science Fiction & Fantasy vă invită la ProspectArt online : vineri 28 iunie

-

CRITICUL, PUBLICISTUL ȘI TRADUCĂTORUL
MARIANO MARTÍN RODRÍGUEZ, UN EXCELENT VORBITOR DE ROMÂNĂ
Traducerea în spaniolă a lui Mariano Martín Rodríguez, „La cuadratura del círculo. Falso tratado de urbogonía. Relatos fantásticos”, Gheorghe Săsărman, Editura La Biblioteca del Laberinto), a fost transpusă în engleză de Ursula K. LeGuin, “Squaring the Circle: A Pseudotreatise of Urbogony” (Aqueduct Press, Seattle, S.U.A., 2013).
Mariano Martín Rodríguez este traducătorul și promotorul ediției spaniole a volumului de povestiri „Cuadratura cercului” de Gheorghe Săsărman, și prefațatorul culegerii de texte, prezentând pe larg, un veritabil studiu de peste 60 de pagini, autorul (doctor în arhitectură, romancier, publicist), lucrarea (cu un periplu național și internațional uimitor), receptarea lucrării de către critica literară, contextul literar și cultural în care volumul a fost creat și receptat.
În a doua parte a acestui amplu studiu introductiv, prefațatorul Mariano Martín Rodríguez discută pe larg despre conținutul volumului și despre relația dintre arhitectură, urbanism și ficțiune.
Mariano Martín Rodríguez este critic, cercetător și traducător.
Și poliglot, pe lângă limba maternă – spaniola, cunoaște și româna, italiana, franceza, portugheza şi engleza.
Și-a obținut doctoratul în filologie la Universidad Complutense (Madrid, Spania) în 1994.
A publicat numeroase studii în diferite limbi referitoare la science fiction, ficțiunea speculativă, romanțul scientist, dramaturgia modernă, în Spania și în Europa, precum și ediții critice ale unor traduceri din limbile romanice și engleză în spaniolă și ediții academice ale unor texte de literatură fantastică, ficțiune speculativă și utopică spaniolă, franceză și românească.
Este co-director al Revistei Hélice (Spania) și membru al grupului de cercetare HISTOPIA privind utopiile și istoria viitoare (Universidad Autónoma de Madrid).
În 2019 împreună cu Adam Gerencser a relansat SCI PHI JOURNAL, revistă online care a fost onorată cu o serie de nominalizări internaționale inclusiv la Premiile Hugo, Locus și Utopia.
Societatea Europeană de Science Fiction (ESFS) i-a acordat Premiul European SF 2022 pentru cea mai bună revistă.
Interviu cu Mariano Martín Rodríguez
Mariano Martin Rodriguez (Spania) – „Cine dictează canonul ? Conservatorism și reînnoire în istoriografia literară românească a secolului XXI. Cazul science fiction-ului.”

Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

1UP Gamers Pub : O noua intrare in biblioteca noastra din...

0
O noua intrare in biblioteca noastra din zona Comics, si prin calea asta am dori sa ii multumim mult lui Lucian Cristian Oancea pentru...

Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura