AcasăSocietatea Romana de Science Fiction si Fantasy : „The Embedding: Încorporarea” (colecția...

Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy : „The Embedding: Încorporarea” (colecția Seniorii Imaginației, Editura Egle, 2023)

-

„The Embedding: Încorporarea” (colecția Seniorii Imaginației, Editura Egle, 2023) pune în lumină nu ființe – terestre sau extraterestre, ci concepte și trăsături care nu aparțin unui spațiu anume, ci universului, nici unui timp anume, ci atemporalului și nu străbat o realitate, ci un păienjeniș de realități”. – Antuza Genescu
„THE EMBEDDING: ÎNCORPORAREA” – IAN WATSON (Marea Britanie)
Nominalizat pentru premiile Nebula. Câștigător al Premiilor Apollo, John W. Campbell Memorial și Kurd Lasswitz – acordat de profesioniștii din SF-ul german.
Strălucitorul roman de debut al lui Ian Watson a fost una dintre cele mai importante apariții din SF-ul britanic al anilor 1970.
Strălucitor din punct de vedere intelectual și captivant, romanul este povestea a trei experimente lingvistice și este animat de o analiză profundă a naturii comunicării.
„Cel mai spectaculos lucru din Science Fiction, de la uimitorul ‘Solaris” încoace” – Spectator
Cu o suficiență nejustificată, omul civilizat își continuă încercările de a stăpâni spațiul interior și exterior. Psiholingvistica și proiectele călătoriilor spațiale extind, în direcții diferite, limitele cunoașterii și înțelegerii noastre.
Dar există deja alții în contact cu realități pe care oamenii de știință abia dacă le pot înțelege: un trib de indieni din Amazonia a descoperit, sub efectul drogurilor, moduri de a vedea și de a se exprima care spulberă ideile convenționale despre lumea reală, iar ființe de pe o planetă aflată la 1103 ani lumină sosesc pentru a oferi secretele călătoriilor interstelare – cu un preț.
Romanul de debut al lui Ian Watson aparține science-fictionului cult și rafinat.
Este el însuși o metaforă a conceptului de încorporare, cu care jonglează apelând la trei instanțe diferite ale intelectului: un lingvist, un șaman și un extraterestru.
Lumile lor, realitățile lor – un grup de copii crescuți și educați în medii speciale, un trib amazonian funcționând strict între granițele miturilor ancestrale și o rasă de comercianți stelari bântuiți de o suferință atavică – se întâlnesc într-o intrigă din care nu lipsește dimensiunea politică și socială, supusă comentariilor excelente ale autorului.
Traducere de Antuza Genescu
Colecția Seniorii imaginației
Editura Eagle, 2023
https://edituraeagle.ro/…/the-embedding-incorporarea…/
IAN WATSON (n. 1943) este unul dintre cei mai relevanți autori contemporani britanici de SF.
„Primul său roman, „The Embedding” (1973), este unul dintre cele mai respectate romane SF ale sale, o lucrare care i-a confirmat foarte devreme statura de scriitor SF cu un intelect puternic, unul dintre cei mai exigenți autori britanici de SF.
Printr-o intrigă tripartit complexă, romanul se angajează într-o analiză a naturii comunicării prin limbaj, ipoteza Whorfiană conform căreia limbajul ne modelează în mod cuprinzător percepția asupra realității – o ipoteză foarte atractivă, din motive evidente, pentru scriitorii de SF, care este întruchipată în cel puțin două dintre subploturi: unul care descrie un experiment prin care copiii sunt învățați doar un limbaj artificial; celălalt descriind încercările unor extratereștri de a înțelege specia Homo sapiens printr-o analiză a modurilor noastre de comunicare. – The Encyclopedia of Science Fiction
În românește au apărut și titlurile „Ambasada extraterestră” (Alien Embassy, 1977), Colecția Science Fiction, Editura Pygmalion,1995 și „Spațiul Mana: Recolta norocoasei” (Lucky’s Harvest, 1993), Colecția Science Fiction, Editura Pygmalion, 1999.

Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy


Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

1UP Gamers Pub : O noua intrare in biblioteca noastra din...

0
O noua intrare in biblioteca noastra din zona Comics, si prin calea asta am dori sa ii multumim mult lui Lucian Cristian Oancea pentru...

Descoperă mai multe la Cosmonaut 🧑‍🚀 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura