6 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăCosmonautUn prim portret în detaliu al unei exoplanete. Temperatura medie la suprafață...

Un prim portret în detaliu al unei exoplanete. Temperatura medie la suprafață este de 3.200 de grade Celsius

Agenţia Spaţială Europenă (ESA) a lansat satelitul CHEOPS în luna decembrie, iar primele observaţii au început în aprilie. Obiectivul misiunii Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) nu este acela de a descoperi noi planete, ci de a le analiza pe cele deja identificate.

-

Conform unei lucrări ştiinţifice aprobată spre publicare în revista Astronomy & Astrophysics, noul telescop orbital european care studiază exoplanete a creat un prim portret în detaliu al unei astfel de lumi, o planetă extrem de fierbinte şi cu o orbită neobişnuită.

Planeta aleasă pentru a fi studiată este WASP-189b, care a fost descoperită în 2018.

„Primele rezultate de la CHEOPS sunt extraordinare”, conform lui Kate Isaak, cercetătoare în cadrul programului CHEOPS al ESA. „Este dovada concludentă că această misiune se ridică la nivelul aşteptărilor în ceea ce priveşte acurateţea şi performanţa rezultatelor obţinute”.

Conform observaţiilor realizate de CHEOPS, planeta WASP-189b este o lume bizară, aflată pe orbita unei stele bizare. În primul rând steaua este superfierbinte, atât de fierbinte încât are strălucirea albastră, iar planeta este atât de aproape de stea, încât încheie o orbită completă în doar 2,7 zile terestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

A fost confirmata existenta unei exoplanete solide in cel mai apropiat...

0
In anul 2016, spectrograful HARP, al Observatorului Sudic European din Chile, oferea date care indicau existenta unei planete solide in sistemul Proxima Centauri. O...

Acasă