AcasăCosmonautSfârşitul tragic al capsulei Soyuz 1 si moartea cosmonautului rus Vladimir Komarov

Sfârşitul tragic al capsulei Soyuz 1 si moartea cosmonautului rus Vladimir Komarov

În 1967, cu doi ani înainte ca americanii să câştige războiul pentru spaţiu, aterizându-i pe Neil Armstrong şi pe Buzz Aldrin pe Lună, Leonid Brezhnev (foto, jos), liderul URSS, s-a gândit la o idee spectaculoasă. Brezhnev a cerut ca două nave ruseşti să se întâlnească în spaţiu, iar echipajele să facă schimb de locuri!

O astfel de idee are nevoie de pregătiri temeinice inclusiv astăzi, aşa că e lesne de înţeles de ce părea şocantă, acum 53 de ani. Planul era simplu doar pe hârtie: O capsulă denumită Soyuz I, cu Vladimir Komarov înauntru, trebuia să fie lansată prima. A doua zi, o altă capsulă, cu alţi doi cosmonauţi aflaţi în interior, urma să fie lansată şi ea. Cele două nave ar fi urmat să se întâlnească apoi în spaţiu, iar Komarov să facă schimb de locuri cu unul dintre colegii săi, aflaţi în a doua capsulă lansată. Apoi, toţi cei trei cosmonauţi s-ar fi întors acasă.

Problema era că, la o inspecţie a capsulei Soyuz, cea în care urma să fie lansat în spaţiu Vladimir Komarov, un echipaj tehnic condus de Iuri Gagarin, foarte bun prieten cu Komarov, a găsit nu mai puţin de 203 defecţiuni structurale! Concluzia lui Gagarin? Misiunea trebuia să fie amânată.

Când Soyuz 1 a reintrat în atmosferă, s-a întâmplat ultima nenorocire, care i-a pecetluit soarta lui Vladimir Komarov, condamnându-l la o moarte terifiantă: nu s-au deschis paraşutele care ar fi trebuit să încetinească nava, înainte ca aceasta să ajungă pe pământ.
Vladimir Komarov’s remains in an open casket

Ultimele minute ale vieţii lui Komarov au fost groaznice. Vocea sa a fost auzită de americani, prin sistemele lor din baza aeriană pe care o aveau la Istanbul. Potrivit înregistrărilor obţinute de americani, Komarov plângea şi îi înjura pe cei care l-au trimis la moarte sigură. Atât de sigură, încât înainte de fi lansat în spaţiu, Komarov pusese o singură condiţie: funeraliile sale să fie organizate cu cadavrul expus într-un coşciug deschis.

mai mult la   adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Descoperă mai multe la Cosmonaut ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura